OM OSS


Huset & dess historia

Stickspåret Klädbutik ligger i en gammal godsmagasinslänga nära centralstationen i Uppsala. Godsmagasinet är byggt i tegel och ritat av Folke Zettervall, vilken var chefsarkitekt vid järnvägsstyrelsen 1895-1930. Han var son till Uppsala domkyrkas renoveringsarkitekt Helgo Zettervall. Byggnaden stod färdig 1907. Idag är huset Q-märkt vilket betyder att man i detta fall inte får förstöra interiören eller känslan i byggnaden.

I mars år 2000 återinvigdes Godsmagasinet med sina nya verksamheter. Då hade lokalerna stått tomma i många år och behövde en omfattande renovering före återinvigningen.

Om Stickspåret

Stickspåret startades av Åsa Österdahl och Helena Lidman, utbildade textillärare vid Uppsala universitet. 1987 startade de företaget Stickupp som främst arbetade med design och tillverkning av stickade kvalitetskläder till företag, organisationer och privatpersoner. Deras plagg, tröjor och mössor har t ex burits av svenska skidlandslaget vid två olympiska spel och VM i falun. Plaggen har också sålts i olika butiker runt om i Sverige, Frankrike, Schweiz och USA. Deras största ”hit” var vintermössan med hällristningsmönster ”forntidsmössan”. Den frågar kunderna efter än idag trots att de slutade tillverka den för många år sen.

1995 fick Stickupp utmärkelsen ”Årets kvinnliga företagare” i Uppsala län med motiveringen: ”Sin aldrig sviktande känsla för kvalité och trender inom traditionellt kvinnligt hantverk”. 1998 startade de tillsammans med arkitekt Johnny Berg och Katalin Varga projektet ”Godsmagasinet i Uppsala”. Åsa och Helena öppnade år 2000 sin drömbutik i de nyrenoverade lokalerna. Då byggnaden ligger ett stenkast från järnvägsstationen så kom de fram till det fyndiga namnet Stickspåret, som ett stickspår från de vanliga järnvägsspåren. Mellan 2017-2022 drevs Stickspåret Designbutik av Evelin & Jake Benson och Stickspåret Klädbutik av Åsa Österdahl. Idag finns endast Stickspåret Klädbutik kvar och drivs av Åsa.

2016 prisades Stickspåret både för Årets Handel & Årets Modebutik i Uppsala.

Stickspårets affärsidé lyder:

”På Stickspåret finns en spännande blandning av kläder och smycken, det mesta av nordisk design. En perfekt butik för dig som söker det där lilla extra i klädväg, eller som är ute efter en annorlunda present. Urvalet görs med utgångspunkt från form, funktion, fairtrade och miljöhänsyn.”

Berätta gärna om oss!